Om Stärkelse - Vetestärkelse 2024

Om Stärkelse - Vetestärkelse 2024

0 gillar 2
Stärkelse som används i livsmedel kan vara utvunnet ur vilken lämplig växt som helst. Vanligast är stärkelse från vete, majs, ris, tapioka eller potatis.

Stärkelse kan användas för att förbättra en produkts konsistens eller som "mjöl" t ex maizenamjöl eller vetestärkelse i glutenfria mixer.

Vetestärkelse i glutenfria produkter
Den vetestärkelse som används i glutenfria produkter håller garanterat gränsvärdena max 20 mg gluten/kg
vete ska framhävas, exempelvis som "vetestärkelse" även om produkten märks som "glutenfri". Samma sak gäller för en produkt som innehåller renframställd havre, med en glutenhalt under 20 ppm. Även i detta fall ska havre framhävas i ingrediensförteckningen.

Vetestärkelse i allmänhet
Om stärkelsen kommer från vete skall detta deklareras på förpackningen
Modifierad stärkelse skall om den innehåller gluten deklareras
Undantag: Stärkelsesirap, dextros och maltodextrin av vete. Kornbaserad stärkelsesirap
då de innehåller under 20 mg gluten/kg

Maltodextrin, glukossirap och glukos (dextros) tillverkas av stärkelse. För att framställa stärkelse använder man vete, majs eller potatis

Maltodextrin framställt från vete behöver inte märkas ut om de är från vete

Man kan äta livsmedel som innehåller glukossirap (och även glukossirap från vete eller korn) så länge produkten inte innehåller någon annan ingrediens som innehåller gluten.
Glukossirap är en vanlig ingrediens i många olika livsmedel som glass, gelégodis, chokladfyllningar, kolor och drycker. Huvudregeln är att spannmål som innehåller gluten, och även produkter framställda av dessa, ska anges i ingrediensförteckningen. Numera behöver företag dock inte märka ut om glukossirap är framställt från vete eller korn.

Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis för rening av hydrolysat av vete. Det innebär att slutprodukten får innehålla högst 20 mg gluten/kg. Resthalterna av gluten innebär därför inte någon risk för personer med celiaki. Det är inte heller troligt att veteallergiker reagerar på dessa produkter.

Livsmedelsverket har undersökt halter av gluten i olika produkter som deklarerar glukossirap, inklusive glukossirap (vete). Typiska produkter var glass, gelégodis, vingummi, marshmallows, mjuk nougat, kolor, chokladbitar med fyllning, drycker, kolasås och mjölkersättning. Gluten påvisades inte i någon av de produkter som deklarerade glukossirap och som inte innehöll någon annan källa till gluten.

Stärkelsesirap av vete
Vid analys av vetestärkelsesirap har livsmedelsverket funnit spår av gluten (långt under gränsvärdet) i ett av fem prover, i de övriga fyra kunde inte gluten påvisas.

Annan stärkelse
ligger förmodligen också runt denna låga gräns av proteininnehåll från växten. Om man t ex är allergisk mot majs så är det inte uteslutet att man kan tåla majsstärkelse som ingår i olika produkter.

Modifierad stärkelse
används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel.
Stärkelsen (som kan vara från majs, ris, potatis, vete m fl) är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge önskade egenskaper (alltså ej att förväxla med genmodifierat som är något helt annat)

UNDANTAG FRÅN REGELN
Det finns ett fåtal undantag från dessa märkningsregler. Ett är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs. Deklaration av modifierad stärkelse ska däremot kompletteras med uppgift om vilken specifik växtart den har framställts av och om den modifierade stärkelsen kan innehålla gluten.

Om Stärkelse - Vetestärkelse 2024 uppdaterades 2024-10-16
Om Stärkelse - Vetestärkelse 2024 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer
  Viktor
Har på sistone också märkt att jag inte längre kan äta mat med vetestärkelse, synd för att det kommer mer o mer glutenfria matprodukter, men dem flesta verkar innehålla stärkelse av vete.
  Kath A-S
Vetestärkelse gör i alla fall oss sjuka ... väldigt sjuka.


© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade